Cursuri de ISSHINRYU pentru amatorii de arte martiale

Karate Isshinryu este un stil de arte marţiale japonez care provine din insula OKINAWA din Japonia, locaţie ce deţine o tradiţie impresionantă legată de artele marţiale.


La noi in România stilul Isshinryu a fost adus de Sensei Andrei Trandaf  – 4 DAN în KARATE KOBUDO, în anul 1998. Iniţial a fost dezvoltat la Iaşi, locaţie în care se regăseşte  principalul club de instructori dar si mai multe dojo-uri pentru copii (în prezent peste 300 de copii la nivel de Iasi si aproximativ 1000 in toata Moldova – BACAU, SUCEAVA, BOTOSANI, HARLAU).

Karate Isshinryu ( tr. “Calea inimilor unite”)  conține o gamă foarte bogată de tehnici:

  • lovituri și blocaje cu mâinile și picioarele, proiectări, luxări, ștrangulări, luptă la sol,
  • acțiuni asupra punctelor slabe ale organismului uman (kyusho),
  • tehnici de mânuire a armelor , metode energetice și de respirație pentru relaxare și meditație.

Senpai Pușcașu Mihai (2 Kyu – karate Isshinryu) organizează in fiecare week-end antrenamente  în Botoșani pregătind copii cu vârste cuprinse între 5 şi 18 ani,  atat in sala de sport a scolii nr 8 “ Elena Rares” cat si la scolile din Rosiori si Catamarasti.

“Stilul de luptă ISSHINRYU este unul foarte complex, în ideea în care sunt folosite loviturile pe toate părţile corpului, lovituri la punctele sensibile, lupta la sol, cu precizarea că în România se practică varianta full contact. Desigur sunt utilizate şi arme tradiţonal japoneze precum – SAI, TONFA, BO care se folosesc doar în momentul în care copiii antrenaţi ajung la un anumit nivel.

Conceptul de karate este inteles intr-o maniera negativa, mai ales la copii.Experienta demonstreaza ca artele martiale nu atrag indivizii violenti si nici nu promoveaza violenta .Parintii trebuie sa inteleaga importanta sportului in viata copilului, faptul ca a practica karate nu inseamna promovarea violentei ci inseamna educatie si disciplina prin sport si implicit un viitor mai sigur pentru copiii dumneavoastra.

Exista cazuri raportate ce descriu artele martiale ca o terapie adjuvanta de success in tratarea copiilor cu ADHD (deficit de atentie/ hiperreactivitate) care se caracterizeaza prin lipsa concentrarii si un caracter impulsiv, hiperreactiv. Artele martiale promoveaza concentrarea si reduce impulsivitatea prin concentrarea intensa asupra unor exerciti fizice, urmarirea unor comenzi verbale si vizuale intr-un mediu controlat, disciplinat. “, a declarat Senpai Pușcașu Mihai.